Ердоган: Няма да можем да ратифицираме кандидатурата на Швеция за НАТО до октомври

"Швеция ще ни предостави пътна карта за борба с всички терористични организации", заяви турският президент

12.07.2023 | 21:25 Редактор: Михаела Димитрова
Ердоган: Няма да можем да ратифицираме кандидатурата на Швеция за НАТО до октомври

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО поне до октомври, тъй като парламентът не заседава дотогава, предаде Анадолската агенция.

"Има двумесечна парламентарна ваканция", каза Ердоган и добави, че "има много други законодателни предложения за обсъждане", след като депутатите се върнат през октомври.

Ердоган заяви, че "Швеция ще ни предостави пътна карта за борба с всички терористични организации, която е предвидена в тристранния меморандум, след което ще преминем към следващия етап, като изпратим протокола за присъединяване на страната към НАТО в Меджлиса", добави той.

Президентът подчерта, че Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО.

"Турция подкрепяше принципното отношение, което тя даде към разширяването на алианса. Присъединяването на Швеция към НАТО беше в дневния ни ред. Обсъдихме очакванията на страната ни и изпълнението на ангажиментите на Швеция", обяви той, цитиран от БГНЕС.

"Обсъдихме как ще се оформят предстоящите процеси, свързани с членството на Швеция. Швеция ще представи пътна карта в борбата срещу тероризма. Тя ще подкрепи пълноправното ни членство в ЕС и подновяването на митническото споразумение. Швеция ще продължи да дава своя принос. Отбелязахме изявленията на шведското правителство, осъждащи нападението, след подлата атака срещу Корана", добави Ердоган.

Снимка: БГНЕС