fallback

Великобритания плаща допълнително 2,1 млрд. евро за бюджета на ЕС

Новината предизвика безпокойство в Лондон

24.10.2014 | 19:00 Автор: Ирина Георгиева

Великобритания внася в ЕС 2,1 млрд. евро заради силната си икономика. Това стана ясно по време на втория ден от срещата на европейския съвет в Брюксел. Новината предизвика безпокойство в Лондон. По искане на премиера Дейвид Камерън ще бъде свикана среща на финансовите министри на Евросъюза.

ЕК направи преглед на икономическите резултати на всички страни-членки от 1995 г. насам. От Комисията са изчисли какви са доходите на 28-те страни от сектори на сивата икономика, като проституцията и незаконната търговия с наркотици.

Освен Великобритания  в списъка с отличниците попадат и Холандия, Италия, Кипър и дори Гърция, коята трябва да плати допълнително 88,7 млн. евро. 

Списъкът с получаващите отстъпка от годишната вноска е оглавяван от Франция, на която се полагат 1 млрд. евро. Сред страните, които са платили повече са още Полша и Германия. Властите във Варшава и Берлин ще получат стимули в размер съответно на 316 млн. евро и 779 млн. евро.

"Всяка година правим последна ревизия на бюджетите, защото плащанията, които правим като членове на ЕС се базират на прогнозите. В края на годината ЕК прави ревизия и някои страни трябва да плащат допълнително, а на други да им бъде върната част от вноската." - заяви Далия Грибаускайте, предзидент на Литва. 

Новината за ревизията на вноските дойде, на фона на засиления натиск срещу на острова Камерън заради Европа. Източник от администрацията на Дейвид Камерън заяви, че искането е „недопустимо”, а депутат от торите заяви, че Лондон трябва да откаже от членство в общността. Според него, вноската от 1,7 млрд. паунда, която е допълнение на годишния принос на Великобритания за бюджета на Съюза в размер на 8 милиарда паунда, е в ущърб на британските граждани.

 

fallback
Още от Свят
fallback