Нова програма за визи за българи? Великобритания обмисля промяна в миграционната политика

Водещ поддръжник на Brexit предлага двустранни преговори с членките на ЕС

10.07.2023 | 18:27 Редактор: Вяра Димова
Нова програма за визи за българи? Великобритания обмисля промяна в миграционната политика

Джордж Юстис, един от водещите поддръжници на Brexit и бивш министър в правителството на Борис Джонсън, настоява за промяна в миграционната политика на Великобритания. "Предлагам да започнем двустранни преговори с членките на ЕС, като първо заложим на страни като България, Румъния и балтийските държави", обяви политикът.

"Целта е да създадем реципрочна визова схема за младежка мобилност", каза той пред "Съндей Обзървър".

Бившият министър на околната среда предлага младежи до 35-годишна възраст от страни като България и Румъния първоначално да имат възможност да получават двугодишни визи, а в дългосрочен план да се развие "Програма за младежка мобилност", която да обхване всички страни от ЕС.

Целта е да се противодейства на острата липса на работна ръка и произтичащата от това висока инфлация. С този свой призив Юстис се противопоставя на обещанието на поддръжниците на Брекзит да затрудни достъпа до трудовия пазар за нискоквалифицирани чужденци.

Последно инфлацията във Великобритания беше 8,7%. Експерти смятат, че една от причините за това е недостигът на работна ръка. По-малко работници означава по-малко производство и по-малко предлагане на стоки. А при запазване на нивото на търсенето на този фон цените скачат

Според Юстис обаче икономическите трудности не се дължат на самия Брекзит, а на новата миграционна политика на Великобритания. Бившият министър смята, че тя не е съобразена с нуждите на страната. 

"Позволяваме на хора с висококвалифицирани професии да влизат в страната - адвокати, специалисти по неплатежоспособност, музейни работници, дори дисководещи. Въпреки че нямаме недостиг в тези сектори. Но пък не позволяваме на хора да дойдат тук и да работят в хранителния сектор например, където имаме остър недостиг. А това също допринася за високата инфлация", казва политикът, цитиран от DW.

Един от основните аргументи на поддръжниците на Брекзит беше "да си върнем контрола върху границите" - take back control of our borders. Напускането на Великобритания от ЕС през януари 2020 година сложи край на свободното придвижване на гражданите от ЕС.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аз съм
преди 1 година
Ами не благодаря! Ползвайте ки вашите местни нискоквалифицирани и асоциални англичани. Със здраве. Сигнализирай за неуместен коментар