Китайски град дава парична награда за докладване на случай на домашно насилие

Размерът на възнаграждението варира от 500 до 1000 юана или от 69 до $138

10.07.2023 | 22:57 Редактор: Вяра Димова
Китайски град дава парична награда за докладване на случай на домашно насилие

Местните власти в град Уси, провинция Дзянсу, обявиха, че ще дават парични възнаграждения на лица, които докладват или се намесват в случаи на домашно насилие. Размерът на наградата варира от 500 до 1000 юана (69 до 138 долара).

Хора, които открият и докладват случаи на действително или предполагаемо домашно насилие, намесят се своевременно за предотвратяването му и съдействат на правоприлагащите органи при разрешаването на такива случаи, ще могат да кандидатстват за наградата, се казва в съобщение на властите.

Награда нямат право да получават лица, които са законово задължени да съобщават за подобни инциденти, както и самите жертви, както и най-близките членове на семействата им.

Това не е първият път, когато град в Китай дава парично възнаграждение за докладването на случаи на домашно насилие. Преди Уси подобна мярка през 2021 г. въведоха Чанджоу и Тайджоу. В коментари в социалните мрежи много хора казват, че мярката трябва да стане национална.

За последните пет години в Китай са издадени 13 000 ограничителни заповеди, след съдебни дела за домашно насилие. От 2021 г. насам 3152 души са били подсъдими по обвинения в трафик на жени и деца, което е с 16% повече от предходните две години. През изминалите пет години 290 000 души са станали обект на съдебно преследване заради престъпления срещу непълнолетни, включително сексуално посегателство, малтретиране и насилие, предаде "Радио Китай".

Според китайския Закон за борба с домашното насилие дадено лице може да поиска заповед за защита от съда, след като е страдало от или е изправено пред заплаха от домашно насилие.

Снимка: БГНЕС