ЕС постигна споразумение за намаляване на въглеродните емисии до 2030

Херман ван Ромпой оповести новината в Twitter с думите „Имаме сделка“

24.10.2014 | 08:27 Редактор:
 ЕС постигна споразумение за намаляване на въглеродните емисии до 2030
ЕС постигна споразумение за намаляване на въглеродните емисии до 2030

Европейският съвет постигна споразумение за изменението на климата. Лидерите на държавите-членки на Общността сключиха споразумение за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2030 година.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой съобщи новината в профила си в социалната мрежа Twitter, където написа „Имаме сделка“.

Ромпой определи постигнатото споразумение като нов глобален стандарт и го нарече най-амбициозният, разходно-ефективен и справедлив план за действие в света.

По време на провелите се късно снощи разговори Полша отстояваше позиция в полза на  своята въгледобивна промишленост. Други държави пък настояваха за приемането на мерки по отношение на глобалното затопляне, както и да се защитят различни икономически интереси – от ядрени централи и трансгранични електропроводи до земеделските стопани, чийто добитък страда от замърсяващия метан.

Анализатори коментират, че постигнатото решение е важен междинен етап в изпълнение на целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 80%. Крайният срок за това, поставен от Брюксел е 2050 година, което е необходимо за ограничаване на повишаването на средните глобални температури до два градуса по Целзий.