fallback

Протестиращите в Хонконг не са доволни от преговорите с властите

Участниците призовават за прозрачни избори за нов ръководител на територията през 2017 година

22.10.2014 | 13:14 Автор: Ирина Георгиева

Преговорите между властите в Хонконг и продемократичните активисти не доведоха до резултат. Протестиращите студенти заявиха, че не са доволни от проведените с властите дискусии и ги обвиниха, че не са направили смислени предложения с цел прекратяване на масовите демонстрации.

Надеждите за намиране на изход от напрегнатата ситуация в Хонконг не се оправдаха, след като продемократичните активисти и властите не успяха да се споразумеят. Преговорите са смятани за единствената възможност, без да се използва полицията и да се избегне насилието, за слагане край на продължилите близо месец протести. Още в началото на дискусиите главният секретар на Хонконг заяви, че това не е състезание и няма победители и губещи. Правителството обаче е дало обещание да представи доклад с оплакванията на протестиращите. 

"Правителството е направило някакви предложения, но те са празни и безсилни. Никой не знае какво точно е съдържанието на доклада и никой не ни обяснява." - заяви Алекс Чоу, лидер на протестиращите. 

Участниците в движението Occupy Central парализираха азиатския финансов център в продължение на повече от три седмици. Те призовават за прозрачни избори за нов ръководител на територията през 2017 година, отхвърляйки решение на Пекин да определя номинациите за поста.

 

fallback
Още от Свят
fallback