Протестиращите в Хонконг не са доволни от преговорите с властите

Участниците призовават за прозрачни избори за нов ръководител на територията през 2017 година

22.10.2014 | 13:14 Редактор: Ирина Георгиева
Протестиращите в Хонконг не са доволни от преговорите с властите

Преговорите между властите в Хонконг и продемократичните активисти не доведоха до резултат. Протестиращите студенти заявиха, че не са доволни от проведените с властите дискусии и ги обвиниха, че не са направили смислени предложения с цел прекратяване на масовите демонстрации.

Надеждите за намиране на изход от напрегнатата ситуация в Хонконг не се оправдаха, след като продемократичните активисти и властите не успяха да се споразумеят. Преговорите са смятани за единствената възможност, без да се използва полицията и да се избегне насилието, за слагане край на продължилите близо месец протести. Още в началото на дискусиите главният секретар на Хонконг заяви, че това не е състезание и няма победители и губещи. Правителството обаче е дало обещание да представи доклад с оплакванията на протестиращите. 

"Правителството е направило някакви предложения, но те са празни и безсилни. Никой не знае какво точно е съдържанието на доклада и никой не ни обяснява." - заяви Алекс Чоу, лидер на протестиращите. 

Участниците в движението Occupy Central парализираха азиатския финансов център в продължение на повече от три седмици. Те призовават за прозрачни избори за нов ръководител на територията през 2017 година, отхвърляйки решение на Пекин да определя номинациите за поста.