Русия, ЕС и Украйна постигнали важен напредък по преговорите за доставки на газ

Трите страни се споразумели да Украйна да плаща на Газпром цена от 385 долара за 1000 кубически метра газ до март 2015

22.10.2014 | 09:02 Редактор: Мариета Иванова
Русия, ЕС и Украйна постигнали важен напредък по преговорите за доставки на газ

Поредният кръг тристранни преговори между Русия, Украйна и Европейския съюз по газов въпрос не се увенчаха с успех.
По време на дискусиите обаче бил постигнат важен напредък, коментира еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му трите страни са се споразумели Украйна да плаща на Газпром цена от 385 долара за 1000 кубически метра синьо гориво за периода от октомври 2014 до март 2015 година.

Руският енергиен министър Александър Новак обаче заяви, че Москва все още търси уверение за това как Киев, който по-рано поиска от ЕС още 2 милиарда евро помощ, ще намери средства, за да плати за газа.

Украйна планира до края на годината да закупи 4 милиарда кубически метра газ – 2 милиарда чрез реверсивни доставки и 2 милиарда от Газпром.

Новак отбеляза, че оказването на външна помощ за Украйна е от ключова значение и изрази надежда, че ЕС и държавите-членки на Общността също ще обърнат внимание.

„Брюксел е предложил европейска компания да закупи газа за Украйна и след това да й го препродаде,“ посочи Новак.
В същото време украинският министър на енергетиката Юрий Продан призова за правно обвързан документ, който да фиксира зимния план за газа. Идеята е цената на синьото гориво да остане стабилна до март следващата година и да не бъде зависима, например, от решения на руското правителство. Русия, обаче, е отхвърлила това предложение заради опасения, че подписването на такъв документ между „Нафтогаз” и „Газпром” може да повлияе на решението на Стокхолмския арбитражен съд, където се решава спорът за цената на газа и стойността на транзита.