Новият председател на ЕК представя 27-те комисари

Оценките на експертите са, че изборът на комисари в екипа на Жан-Клод Юнкер е успешен

22.10.2014 | 08:53 Редактор:
Новият председател на ЕК представя 27-те комисари
Новият председател на ЕК представя 27-те комисари

На 22 октомври новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи 27-те комисари от екипа си и ще обсъди с политическите групи приоритетите от програмата на бъдещата Комисия. След финалните изявления на председателите на групите и гласуването на заключителна резолюция по обяд Парламентът ще одобри или отхвърли състава на новата Европейска комисия. Ако бъде одобрен, новият състав на Комисията ще встъпи длъжност на 1 ноември 2014 г. за петгодишен период.

Според процедурата кандидат-комисарите първо предоставят писмени отговори на запитвания от депутатите, след което в рамките на три часа отговaрят на живо на въпроси от парламентарните комисии, свързани с техните ресори. След последните изслушвания Председателският съвет ще закрие процедурата по оценяване на кандидат-комисарите и Парламентът ще гласува новия състав на Комисията.

Европейският парламент избира или отхвърля Комисията чрез поименно електронно гласуване.

Оценките на експертите са, че изборът на комисари в екипа на Жан-Клод Юнкер е успешен и че 27 члена са спечелили одобрението на Европейския парламент.

Разпределението на постовете по държави в новата Европейска комисия бе официално обявено на 10 септември, в Брюксел от председателя Жан-Клод Юнкер. В нея влизат по един представител на всяка от 28-те страни членки.

Целият състав на ЕК беше предложен на Европейския парламент, където след вече преминалите изслушвания се очаква гласуването на вот на доверие на 1 ноември.