Glaxo разработва ваксина срещу ебола с безпрецедентни темпове

Коментар на Сам Фзели от Bloomberg Intelligence

21.10.2014 | 12:51 Редактор: Георги Стоянов
Glaxo разработва ваксина срещу ебола с безпрецедентни темпове

Най-големият производител на лекарства във Великобритания GlaxoSmithKline обяви, че работи с безпрецедентни темпове, за да разработи ваксина срещу ебола. Директорът на Bloomberg Intelligence за Европа Сам Фзели е с нас с повече подробности. Сам чудесно е, че си с нас. Имаме ли пробив?

Сам Фзели: Трябва да изчакаме данните. Това, което данните предполагат, са някои да се надяваме положителни резултати в първата опитна фаза, която продължава и сега.

Разработката на ваксина е доста различен процес от разработката на ново лекарство. Ваксина може да тествате единствено на здрави доброволци, тъй като тя има за цел да ви предпази.

В първа фаза получавате доста данни за това, дали ваксината създава имунитет, дали ви дава потенциала да се справите с инфекция, както и за това доколко е безопасна.

Така че е страхотно, че преминаваме към фаза две. Нормално разработката на една ваксина би отнела доста по-дълго време, но определено тук те имат възможността просто да я тестват и да видят, колко е ефективна в реални условия сред медицинските екипи в засегнатите страни.

Сам обикновено каква е времевата рамка, за да премине един медикамент през всичките тези фази?

Сам Фзели: Ако трябва медикаментът да премине през всичките регулативни бариери преди да бъде използван в реални условия, тогава този период може да е от 4 -5 години до 10 години, какъвто е случаят с ваксината срещу треската денга на Sanofi, която е една много сложна ваксина. 

Тук говорим за вирус, който има един единствен основен щам, така че е по-вероятно те да успеят да се справят с него доста по-лесно. Времето ще покаже.

Според мен те ще успеят да направят продукта използваем за защита още при тази епидемия, доста преди той на практика да бъде одобрен от регулаторните органи.

Съвсем бързо Сам, просто, за да получим представа за научната работа зад всичко това. Това е една трагедия, която започва да се разпространява. Лесно ли е на практика да се разработи ваксина за подобен вирус?

Сам Фзели: Може да е лесно, зависи колко находчив е вирусът. Това е големият въпрос. Някои вируси, като грипният вирус мутират всяка година, така че буквално всяка година трябва да създавате нова ваксина.

Тук не работим с вирус, който заразява много хора - фактор, който води до мутацията на грипния вирус.

Тук става въпрос за болест, която на практика се самоубива, защото при 70% смъртност, вирусът не може да се разпространи с мащабите на грипния вирус.