fallback

Президентът на Total загина в самолетна катастрофа в Москва

21.10.2014 | 08:45

Четирима души са загинали при катастрофа на безнес джет на московското летище „Внуково”.

Самолетът Dassault Falcon, който е изпълнявал полет от Москва до Париж, се е ударил в снегорин, докато е излитал.

Инцидентът е станал на 20 октомври 2014 в 23:57 московско време.

Загинали са тричленният екипаж на борда и пътникът - главният директор на френската петролна компания Total, Кристоф дьо Маржори.

Още по темата

От френския концерн потвърдиха смъртта на 63-годишния директор.

В изявление те изказаха съболезнования на семейството на главния директор, както и на близките и роднините .

По-рано бе съобщено, че водачът на снегорина също е загинал, но по-късно информацията бе опровергана от пресслужбата на летището, от която обявиха, че той е невредим.

По предварителни данни вероятната причина за инцидента е намалена видимост заради гъстата мъгла на пистата.

Разследването на катастрофата ще бъде проведено от междуправителствената авиационна комисия и от федералната агенция за въздушния транспорт Росавиация, съобщи РИА Новости.

Двете институции ще разследват причините за катастрофата.

Излитането се е изпълнявало при условия на видимост 350 м, коефицент на сцепление 0,5, от писта № 1 (ВПП-1), курс 06, съобщава летище Внуково.

След катастрофата летището е било затворено временно, до 01:34 московско време, след което полетите са били възстановени.

Кръвната проба на шофьора на снегорина е била положителна за алкохол.

 

Falcon-50 е предназначен за дълги полети. Дълъг е 18,5м и висок 7, развива скорост над 800 км/ч. Може да превозва до 9 пътници.

Кристоф дьо Маржори работи в Total след завършване на Ecole Superieure de Commerce през 1974, според сайта на компанията. Бил е на различни длъжности в отдел Финанси и Проучвания и Производство преди да стане президент на Близкоизточното посразделение на Total през 1995. От 1999 е член на Изпълнителния борд.

Още по темата

Базираната в Париж Total е петата най-голяма публична компания за петрол и газ в света, проучваща и произвеждаща петрол в над 50 страни, според сайта на компанията.

Total и Shell смятаха да продължат работа в Русия и след въвеждането на санкциите. Exxon Mobile също продължава да търси петрол в Карско море.

fallback
Още от Свят
fallback