fallback

Ще успее ли Русия да защити рублата

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

20.10.2014 | 17:32 Автор: Георги Стоянов

Райън Чилкот: Рублата поевтиня доста драматично, какво мислите за това? Защо се случва? Дали е заради световната икономика и цената на петрола? И ако мислите, че причината е в цената на петрола, дали това е защото тя е манипулирана от Саудитска Арабия и Съединените щати, както някои хора твърдят - това е доста популярна теория в Русия?

Владимир Путин, президент на Русия, Москва:

"Що се отнася до курса на руската национална валута, разбира се, по един или друг начин той е свързан със състоянието на икономиката, а руската икономика по един или друг начин е свързана с международните пазари, международната и глобална ситуация особено що се отнася до цената на нефта и газта. Цените паднаха и това се отразява на икономиката и на бюджетните приходи, а от там и на националната валута. В същото време искам да подчертая, че Русия е една от страните с най-големи златни резерви. Руската централна банка ще следва балансирана финансова политика.  Това означава, че в краен случай тя ще използва елементи на плаващия валутен курс и няма да похарчи всичките си резерви безотговорно. Резервите обаче са достатъчни, за да коригират курса на националната валута. Не прогнозирам никакви драматични промени в това отношение. Уверен съм, че когато цените на петрола се възстановят, курсът на националната валута, курсът на рублата също ще се възстанови."

Райън се върна от Милано и се присъедини към нас в студиото. Добро утро Райън, какво друго трябва да следим?

Райън Чилкот: Мисля, че на практика, това което той каза след това, беше, че те може да се наложи да актуализират бюджета. Той призна това.

Защото бюджетът за следващата година в момента е базиран на цена на петрола от 96 долара за барел и очевидно сега сме под това ниво.

Но той също така беше доста уверен, че петролът ще се възстанови и според мен това беше най-интересното в изказването му.

Той на практика каза, че точно както Русия големите износители на петрол се нуждаят от цена на петрола от между 80 и 90 долара.

Той също така каза, че шистовият нефт – доста говорихме за това – има минимална пазарна цена от 80 долара, така че и Съединените щати имат интерес цената да се задържи.

Имаме и тази конспиративна теория в Русия, че цената на петрола всъщност е манипулирана от Съединените Щати и Саудитска арабия, само за да бъде засегнат Путин.

Това според мен илюстрира усещането, за обсадата, която някои руснаци си представят, че западът иска да наложи на Русия. И аз го попитах затова.

Вие ме чухте и той сякаш отхвърли тази теза. Той каза – вижте, може би случаят е такъв, но това по никакъв начин няма да е в интерес на конспираторите.

Той изглежда доста уверен. Той каза имаме резерви в размер на 450 милиарда долара. Готови сме да похарчим част от тях, за да задържим този плаващ валутен курс и според мен той не смята, че ще се налага да взима трудни решения, защото според него цената на петрола ще се възстанови.

Какво трябва да следим около Русия тази седмица?

Райън Чилкот: Има много неща. Имаме тази руска подводница, която е в шведски териториални води.

Шведите казват, че са открили сигнал от нещо, което може да е руска подводница или някакъв вид потопяем плавателен съд или джет, подобен на тези от филмите за Джемс Бонд.

Така че определено там има какво да следим, особено като се има предвид, какво се случи с Курск не много отдавна.

Има и руски танкер не далеч от бреговете на Британска Колумбия със страшно много нефт, който трябва да бъде извлечен до пристанището.

Имаме и разговори за газовите доставки утре в Брюксел. В петък в Милано беше направена първата стъпка към евентуална газова сделка между руснаците и украинците.

Тя обаче трябва да бъде изгладена. Това ще се случи утре. И накрая, в края на седмицата имаме срещата на ЕС и според мен е много малко вероятно в този момент те да решат да свалят санкциите.

Какво е усещането ти Райън, защото Путин не е предприел никакви ответни санкции? Къде се намираме, когато говорим за ескалация или деескалация?

Райън Чилкот: Мисля, че сме в стазисно положение. Те се опитаха да реагират, но едва забележимо, ако говорим за ответни санкции.

През почивните дни те редефинираха забраната за внос на храни, така че да включат повече продукти. Тази мярка обаче е козметична.

Аз обаче не мисля, че която и да е страна е готова да отстъпи и не мисля, че която и да е страна е особено притисната от позицията, в която се намира сега.

 

fallback
Още от Свят
fallback