Русия готви забрана за купуване на вносна техника от държавните компании

Ограничението се отнася за всички фирми с повече от 50% държавно участие

20.10.2014 | 16:43 Редактор:
Русия готви забрана за купуване на вносна техника от държавните компании
Русия готви забрана за купуване на вносна техника от държавните компании

Руските власти подготвят пълна забрана за държавните компании за купуването на вносна моторизирана техника, продукция на металургията и тежката промишленост, съобщава вестник "Коммерсант". Ограничението се отнася за всички фирми с повече от 50% държавно участие. Забраната е регламентирана от директива на руското министерство на промишлеността и търговията и ще важи за купуването на вносни продукти, с изключение на тези, които нямат аналог в Русия.

Очаква се новата мярка да влезе в сила до края на годината, а нейни автори са вицепремиерът Игор Шувалов и Федералната служба за управление на държавна собственост.

Контролът по спазването на новата мярка ще се осъществя чрез съветите на директорите на фирмите с държавно участие, като ще бъдат внесени изменения и в правилата за купуване на техника от предприятията.

Новото законодателство предизвика противоположни реакции от страна на експертите. Част от наблюдателите смятат, че металургията и сходните с нея индустрии няма да пострадат значително, тъй като държавните фирми рядко купуват западни марки.

От руското представителство на Mercedes-Benz коментират, че държавните фирми генерират не повече от 1% от общите им продажби. Забраната може да се окаже проблемна за други компании. Представители на "Транснефт" коментираха, че при разработването на петролните полета в Якутия и северните области се нуждаят от качествените камиони, които да издържат на условията. В работата си фирмата е принудена да ползва западни марки, тъй като "качеството на "Камаз" от година на година се влошава".