Каква е равносметката във Великобритания след точно 7 години Brexit?

Някои хора и до днес не са променили мнението си относно решението

23.06.2023 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
Каква е равносметката във Великобритания след точно 7 години Brexit?

На 23 юни се навършват седем години, откакто Великобритания реши на референдум, че вече не иска да бъде част от Европейската общност - привържениците на този ход надделяха с минимално мнозинство. В Бостън, област Линкълншайър, подкрепа за Brexit дадоха 76 процента. В този град хората и до днес не са променили мнението си. 

Идеята, че британците трябва сами, независимо от Брюксел да се справят с проблемите си и да се възползват от възможностите си, все още е популярна. Бившият кмет на града в Източна Англия продължава да смята, че Brexit е бил правилно решение. Според него проблемът е в начина, по който решението се налага от правителството в Лондон. Много хора в град Бостън споделят тази позиция.

A хората в Линкълншайър имат от какво да се оплачат. Някогашният процъфтяващ пристанищен град в последните години присъства в почти всяка негативна статистика в страната. Това е градът е най-ниското ниво на интеграция и с най-ниските заплати. Данните показват, че в него стават най-много убийства. Мнозина свързват това с големия брой мигранти.

Равносметката на континента е мрачна по съвсем други причини. 

"Brexit е икономическа катастрофа и за двете страни на канала", убеден е Фолкер Трайер от Германската индустриално-търговска камара, който привежда данни и за спад от 14 процента в износа на Германия за Великобритания, и за намаляване на германските инвестиции на Острова с 16 на сто, пише DW.

В самата Великобритания дебатите по ефекта от Brexit също ни най-малко не са приключили. В долната камара на парламента председателят на фракцията на Шотландската национална партия Стивън Флин отправи директни атаки към премиера Риши Сунак: 

Той не си дава сметка как изглежда икономическата реалност и с какви разходи се налага да се борят потребителите. Инфлацията в ЕС е много по-ниска от британската. Великобритания е накрая на силите си. Дали седем години след референдума за Brexit премиерът няма най-после да признае, че именно Brexit е виновен за всичко това?