Американците вече могат да опитат лабораторно месо, но само в някои от най-луксозните ресторанти. Става дума за месо, създадено в лаборатория от стволови клетки на животни. Две американски фирми - "Upside Foods" и "Good Meat" - вече са получили разрешение да продават произведеното от тях изкуствено месо, потвърди Министерството на селското стопанство на САЩ.
И двете фирми са разработили култивирано месо от кокоши стволови клетки - те се поставят в богата хранителна среда и там растат. Както "Upside Foods", така и "Good Meat" искат като начало да предлагат продукта си в изискани ресторанти, а когато разширят капацитетите си - ще последват и магазините за хранителни продукти.
Лабораторното месо от стволови клетки осигурява животински протеини без проблемите, свързани с индустриалното отглеждане и клане на животни. То не бива да се смесва с растителните алтернативи, които наподобяват вкуса на месото, но не съдържат животински протеини.
Критиците посочват, че създаването на лабораторно месо изисква огромни количества енергия. Затова поставят под въпрос твърдението, че изкуственото месо е по-благоприятно за околната среда от конвенционалното, пише DW.
Според някои изследвания "месото на бъдещето" може да доведе до намаляване на парниковите газове със 75 процента, но други стигат до точно обратните изводи. Германската централа за защита на потребителите изтъква, че засега тезата "лабораторното месо е по-благоприятно за климата" не отговаря на истината, включително защото изчисленията до момента са все още хипотетични.
Значителни подобрения биха могли да се очакват едва когато се стигне до пробив и до "индустриално производство" на лабораторно месо.
Снимка: БГНЕС