fallback

Премиерът на РСМ: Радев да се занимава с реформите в неговата страна

"Когато това бъде част от дневния ред, ще бъдете информирани", заяви Ковачевски

20.06.2023 | 14:09 Автор: Михаела Димитрова

Правителството на Република Северна Македония отложи обсъждането на конституционните промени, които вписват българския етнос в основния закон на страната. Когато службите са готови и когато това бъде част от дневния ред ще бъдете информирани. Това заяви премиерът Димитър Ковачевски. Той отхвърли твърдението, че има "натиск върху депутатите за приемане на промените". 

Според него българският президент Румен Радев "трябва да се занимава с реформите в неговата страна". Македонският премиер препоръча на държавния ни глава "да се занимава с реформите в неговата страна. Според него Македония има много ясни позиции не само в ЕС, но и в НАТО.

"Ние сме държава, която на 100% хармонизира външната си политика с ЕС, държава, която взема решения в НАТО наравно с другите държави, включително и заедно с България", посочи Ковачевски.

По-рано днес Радев подчерта, че поведението на Скопие "няма да изведе страната на верния път на истинска и пълноценна европейска интеграция". 

"Скопие трябва да си научи урока. В момента пак се засилва лобирането, но България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски партньори. Решенията за РСМ не трябва да се основават на лобиране, което прикрива липсата на реформи и дълбокото нарушаване на човешките права в страната", подчерта държавният ни глава.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback