Лавров: Санкциите срещу Русия целят промяна на позиции по ключови въпроси

Русия няма да приеме, нито да съгласува никакви условия за отмяна на санкциите срещу Москва, заяви външният министър

19.10.2014 | 18:08 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: Санкциите срещу Русия целят промяна на позиции по ключови въпроси

Целта на западните санкции е да променят позицията на Русия по ключови въпроси, а не да решат кризата в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руската телевизия NTV. Когато в съвременния свят се формира многополюсен световен ред, е невъзможно една страна или цивилизация да диктува своята воля, заяви той.   

Лавров e категоричен, че Русия няма да приеме, нито да съгласува никакви условия за отмяна на санкциите срещу Москва, въведени от САЩ и Европейския съюз.

„Казват ни – ако помогнете за разрешаването на кризата в Украйна, ще отменим санкциите. Нека ви поставим критерий – направете една стъпка, направете така, че опълченците да допуснат наблюдателите на границата с Русия и т.н. Ние отговаряме на това просто – няма да изпълняваме и спазваме никакви критерии и условия от този род,” посочи Лавров.

Той заяви, че случващото се в отношенията между президентите на Русия и Украйна потвърждава, че все пак ще бъде намерен изход от настоящата криза.

Външният министър отново припомни позицията на Кремъл, че Русия не може да загуби Украйна заради това, че група лица са извършили преврат и са завзели властта.

„Украинският народ е най-близкият, братски народ, с който имаме общи икономически, културни и цивилизационни корени“, заяви Лавров.

Руският външен министър е категоричен, че мирното споразумение в Минск от 5 септември е само началото на общонационалния диалог в Украйна, който трябва да бъде продължен и на следващите етапи. Лавров подчерта, че руската страна ще подкрепя всички усилия за изпълняването на споразуменията, както това от Минск, така и сключеното през април в Женева с участието на Москва, Вашингтон и Брюксел.