fallback

Две трети от влаковете в Германия спряха да се движат

Това е втората в рамките на седмица стачка на влаковите машинисти в Германия

18.10.2014 | 18:00 Автор: Мариета Иванова

Стачка на машинистите блокира железопътния транспорт в Германия. Две трети от влаковете в страната спряха да се движат заради втората в рамките на седмица стачка на влаковите машинисти в Германия. Те протестират заради спор с железопътния оператор за заплатите и договаряне на права.

Стачката е най-голямата в германските железници от 2008 г. насам.

Протестът блокира над 60% от националните влакови услуги и много линии в Берлин и други градове. Стачката се случва точно в разгара на есенната ученическа ваканция в повечето федерални провинции на страната.

Машинистите настояват за 5 % увеличение на заплатите си и намаление на работната им седмица от 39 на 37 часа. Сред исканията им са още подобряване на графика на работа и на обслужващия персонал.

Броят на работещите в „Дойче бан” машинистите е около 20 000. Исканията включват и увеличение на заплатите и на още 17 000 охранители във влаковете и останалия персонал. Националният железопътен превозвач „Дойче бан" отхвърля исканията и заявява, че ще преговаря само с най-големия синдикат на работниците в тези категории.

Преди две седмици компанията предложи 2 % увеличение на заплатите, но машинистите отказаха. Очаква се стачката да продължи до понеделник сутринта.

 

fallback
Още от Свят
fallback