fallback

Нападателите на Бекир крещели "мръсен българин", в Струга нямат апаратура да го лекуват

Мъжът е запомнил лицата на биячите

14.06.2023 | 14:04 Автор: Елеонора Танева

Нападнатият заради българско самосъзнание Бекир Кадриески в Струга е с множество рани, настанен е в болницата в Струга, но в лечебното заведение липсва апаратура. Една от водещите версии за нападението е българското му самосъзнание. За Bulgaria ON AIR негов близък приятел, заяви, че ще настояват Бекир да бъде лекуван в България.

С думите "мръсен българин" Бекир Кадриески, който е с македонско гражданство, но българско самосъзнание, е бил пребит посред бял ден в Република Северна Македония.

"Той не е в добро състояние, бит е много, има съмнение за вътрешни кръвоизливи. В болницата в Струга нямат нужната апаратура", каза Виктор Стоянов.

Именно заради това близките на Бекир ще поискат той да бъде транспортиран в българска болница. "Надявам се МВнР и посолството да предприемат някакви действия, с които да му окажем по-добра медицинска грижа", уточни Стоянов.

Бекир не познава нападателите си, но е успял да запомни лицата им. 

"Той е бит от един човек и е държан от други двама негови съучастници. Той е един от изявените българи в РСМ. Направил е много за българската култура там", сподели приятелят на Бекир.

Оказва се обаче, че това не първо посегателство срещу мъжа.

"Преди той е бил нападан, арестуван, бит от службите в РСМ", заяви съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето" Живко Чакракчиев.

Вчера от външното ни министерство обявиха, че е изпратен служител на генералното ни консулство в Битоля, който вече е в Струга и проверява фактите около случая. След побоя последваха и политически реакции. От ГЕРБ определиха деянието като брутален акт. 

"Ще настояваме по всички международни канали престъплението да бъде щателно разследвано, а виновниците - наказани с цялата строгост на закона", гласи позицията на партията.

От парламентарната трибуна от БСП също осъдиха посегателството. "Ще защитим правата на всеки един, който се самоопределя като български гражданин или човек с българско самосъзнание, независимо на територията на коя страна се намира", каза депутатът Иван Ченчев.

Само преди 5 месеца и друг български гражданин беше пребит по особено жесток начин в Охрид.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Свят
fallback