fallback

37 обвинения срещу Тръмп, той зове привържениците си за протести в Маями

Нарече прокурорите от Министерството на правосъдието "побъркани лунатици" и "главорези"

12.06.2023 | 21:43 Автор: Юлиан Христов

Доналд Тръмп призова поддръжниците си на протести в негова защита утре в Маями. Във вторник ще му бъде повдигнато първото в историята федерално обвинение срещу президент за незаконно съхраняване на класифицирана информация и шпионаж.

37 са обвиненията срещу Доналд Тръмп. Сред тях - за неправомерно съхранение на секретни документи след края на мандата си, както и за заговор за възпрепятстване на правосъдието. Тръмп нарече прокурорите от Министерството на правосъдието "побъркани лунатици" и "главорези".

"Това са побъркани хора! Имахме Русия, Русия, Русия, след това Украйна, Украйна, Украйна... Едно искане за импийчмънт. След това второ. Кой ще повярва на това? Нелепото и необосновано обвинение срещу мен ще се провали като една от най-ужасяващите злоупотреби с власт в историята на страната ни", каза Тръмп на партийна среща в Северна Каролина.

Бившият главен прокурор на САЩ Уилям Бар защити обвиненията на колегата си Джак Смит, като каза в интервю за Fox News, че ако дори половината бъдат доказани, с Тръмп е свършено.

"Бях шокиран колко важна е информацията в тези документи и колко са много. Смятам, че обвиненията, повдигнати съгласно закона за шпионажа са солидни. Дори и половината от това да е вярно, той е свършен", каза Бар.

Утре Тръмп ще се яви пред федералния съд в Маями, за да му бъдат предявени обвиненията и да бъде арестуван. Малко вероятно е той да бъде окован с белезници. По-късно вечерта се очаква Тръмп да направи изявление от своя голф клуб Бедминстър в Ню Йорк.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback