fallback

Кризата в Украйна и газовият въпрос - в дневния ред на форума Европа-Азия в Милано

17.10.2014 | 08:28 Автор: Ирина Георгиева

Кризата  в Украйна и спорният газов въпрос между Москва и Киев са във фокуса на разговорите в Милано по време на форума Европа-Азия на 16 и 17 октомври 2014.

Руският президент Владимир Путин ще обсъди редица въпроси от международния дневен ред със своите западни колеги и с украинския държавен глава Петро Порошенко. 

Късно вечерта на 16 октомври руският президент проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел, продължили 2,5 часа

По информация на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков двамата лидери са обсъдили хода на реализация на мирното споразумение между властите в Киев и бойците за независимост в Източна Украйна, както и доставките на газ от Русия за Украйна.

По думите на Песков обаче Меркел и Путин продължават да се разминават във възгледите си за причините за възникване на украинския конфликт.

Ключова среща ще се състои и между Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко в рамките на форума Европа-Азия в Милано.

На срещата в Италия ще присъстват още министър-председателят на Италия Матео Ренци, министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и президентът на Украйна Петро Порошенко, лидерите на ЕС Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой и представители на още 50 страни.

По-рано тази седмица руският президент обвини Барак Обама в открита враждебност спрямо Русия и обяви, че няма да допусне да бъде изнудван от Запада заради Украйна.

НАТО съобщи, че няма признаци за сериозно изтегляне на руските войски от украинската граница, въпреки направеното по-рано тази седмица заявление на Путин, че близо 18 000 войници са били изтеглени от района.

Американски и европейски лидери приветстваха това заявление като положителен жест преди преговорите с Порошенко, но напомниха, че санкциите срещу Русия ще останат, докато не спре изцяло намесата си в Украйна.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на 16 октомври, че санкциите срещу Русия не са самоцел и не изключват диалога с Москва.

 

На срещата в Милано присъства президентът Росен Плевнелиев.

"Регионът на Югоизточна Европа е стратегическият мост, който свързва Европа и Азия и може да постигне много повече за насърчаването на търговския обмен между двата континента" заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на първата сесия, посветена на насърчаването на икономическото сътрудничество в рамките на Десетата среща на върха Европа-Азия.

Плевнелиев е подчертал отличната репутация на България на надежден партньор в Азия, развиваща ползотворно сътрудничество с много от държавите от континента, припомняйки, че в близкото минало хиляди младежи от Азия са получили своето висше образование и са работили у нас, съобщава Президентството.

АСЕМ е международна организация, обединяваща страни от Източна Азия и Европа, които осъществяват почти половината от световната търговия. Основната цел на форума е развитие на сътрудничеството в областта на политиката, сигурността, финансите и икономиката, културата и транспорта. Срещите на АСЕМ се провеждат два пъти в годината.

fallback
Още от Свят
fallback