fallback

Русия твърдо зад сръбската позиция за Косово

Това обяви в Белград руският президент Владимир Путин

16.10.2014 | 17:32 Автор: Мариета Иванова

Русия няма да спре принципната си подкрепа за сръбската позиция за Косово. Това обяви в Белград руският президент Владимир Путин, мотивирайки се не само с приятелството между двете държави, но и с международното право.

Руският държавен глава проведе среща със сръбския президент Томислав Николич и присъства на голям военен парад по случай 70 години от освобождаването на града от нацистите.

Изказването на Путин за Косово бе прието с благодарност от Николич, който нарече подкрепата на Москва за запазване на териториалния интегритет на Сърбия „безценна“. Освен това сръбският президент обяви, че страната му няма да подложи на съмнение своите ценности в отношението с Русия, въпреки негативното отношение към нея на Запада. Визитата на Путин е изпълнена съм символизъм за Сърбия, която се движи по тънко линия между европейската си интеграция и своя силен източен съюзник, който не може да пренебрегне.

Икономиката беше централна тема на двустранната среща мeжду двамата президенти. Путин обяви, че все повече руски компании ще инвестират в Сърбия, вървейки по утъпката пътека на корпорации, които отдавна са в страната. Такава е Лукойл с инвестиции за над 300 млн. долара.

Двете страни подписаха няколко двустранни споразумения в сферите енергетика и жп транспорт. Путин е заявил, че моментът е подходящ за Сърбия да позиционира продукцията на своето селско стопанство на руския пазар.

Преди срещата двамата президенти посетиха паметника на руските освободители в Белград, поднасяйки цветя под звуците на химните на двете държави.

В това време в центъра на града се проведе проруска демонстрация. Десетки активисти издигнаха лозунски с текст: „Путин, спаси Сърбия от окупацията на НАТО“ и скандирания „Русия и Сърбия“. Множеството издигна руския трибагреник, както и гербовете на Харков и Одеса. Имаше и протрети на Николай Втори и самия Путин.

 

fallback
Още от Свят
fallback