Санкциите към Русия не са самоцел, заяви Меркел

Германският канцлер обеща да предяви към Путин три искания

16.10.2014 | 17:11 Редактор: Мариета Иванова
Санкциите към Русия не са самоцел, заяви Меркел

Санкциите срещу Русия са необходими, но те не изключват диалога с Москва, заяви в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел. Reuters и руското издание Ведомости отбелязват, че изказването й е в навечерието на срещата в Милано, където европейските лидери ще се срещнат за първи път след дълги месеци с руския президент Владимир Путин.

Меркел определи ситуацията в Украйна като „много тежка“.

Тя обеща в Милано лично да обсъди с Путин и украинския президент Петро Порошенко способите за конструктивни решения на съществуващите проблеми. По думите й, разговорите ще са свързани с това, как да изпълнят споразумението от Минск и газовия въпрос. Германският канцлер посочи, че разчита на откровена размяна на мнения.

В преговорите с Путин Меркел обеща да предяви три искания, съобщава Bloomberg. - Москва трябва да изтегли военните части от пограничните региони, длъжна е да установи контрол за руско-украинската граница и Украйна е длъжна да даде възможност за направи избор на цялата си територия в съответствие с украинското законодателство, стана ясно от думите на Меркел.

„Санкциите са важна част от нашите усилия, насочени към решаване на украинския конфликт. В същото време не са самоцелни,“ коментира Меркел, цитирана от Интерфакс. - „Няма никакво съмнение, че нарушаването на териториалната цялост на Украйна и нормите на международното право в непосредствена близост от наша територия не може да остане без последствия. Ако Русия иска да има решаваща роля за деескалацията на конфликта, е длъжна  заедно с Украйна напълно да изпълни условията на примирието“.