С новия си бюджет Италия "тръгва на война" срещу Брюксел

Ренци представи бюджет 2015, който включва значително намаляване на данъци

16.10.2014 | 16:57 Редактор: Ирина Георгиева
С новия си бюджет Италия

Италианският премиер Матео Ренци представи бюджет 2015, който включва значително намаляване на данъци. Финансовата рамка за догодина обаче напълно пренебрегва притесненията на Европейската комисия, че Рим няма да успее да намали огромния си държавен дълг. Това кара повечето анализатори да мислят, че с новия си бюджет Италия тръгва на война с Брюксел.

Брюксел вече се конфронтира с Париж, който подобно на Рим, планира по-висок бюджетен дефицит. Италианското правителство представи дързък проект за финансова рамка за 2015 г., който може да доведе до сблъсък с ЕК. Той предвижда намаляване на данъците в размер на 18 милиарда евро.

Облекченията за фирми и работници се очаква да дадат нов тласък на задъхващата се икономика на страната. Планирани са и нови разходи за няколко милиарда евро. Плановете ще бъдат покрити от спестявания в други области, но също и от по-висок бюджетен дефицит.

ЕК има право да отхвърли финансовата рамка, която счита за твърде недисциплинирана. Италия е страната в еврозоната с най-големи икономически проблеми, а прогнозите сочат, че икономиката й ще се свие с 0.3% тази година. Държаният дълг се увеличава през целия период на кризата, като през 2014 г. достига 130% от БВП; в еврозоната с по-голям дълг е единствено Гърция. По тази причина ЕК иска Рим да намали заемите, но Ренци е на мнение, че проблемът с дълга само се влошава от консервативната бюджетна политика.

Публикувани в сряда данни сочат, че Ренци няма много поле за действие, тъй като дефицитът е достигнал 3.8% от БВП, почти процент повече от изискваните от Комисията 3%. Предвид нарастващия конфликт Брюксел може за първи път да демонстрира до каква степен е готова да се възползва от новите си правомощия за контрол на националните финанси. В еврозоната в момента предмет на разгорещени спорове е как засега слабото възстановяване на региона може отново да бъде насърчено.