fallback

Подготвени ли са САЩ за епидемия от ебола

Коментар на Брендан Грийли за телевизия Bloomberg

16.10.2014 | 15:50 Автор: Георги Стоянов

Хората от службите за национална сигурност говорят за паник бутон, който само трябва да натиснат, когато нещо трябва да бъде свършено.

Тоест човек, който е достатъчно важен, за да направи така, че то да бъде свършено. И нещата се случват.

Да кажем, че сме обезпокоени за епидемия от ебола. Ние все още нямаме паник бутон за решаване на този проблем, въпреки че навремето сме имали.

В края на 90-те Бил Клинтън научава за тропични вируси като ебола, който току що е бил открит в средата на 70-те години.

Той споделя, че страхът от потенциална епидемия го е държал буден през нощта. Ето защо той назначава в Съвета за национална сигурност човек, отговорен единствено за биологичната защита – тоест паник бутон, който може да натиснете в случай на нужда.

През 2001 Джордж W Буш анулира специалната система за биологична защита. След това обаче, след атаките с антракс, той възстановява позицията и наема същия човек. Така че отново имаме паник бутон.

През 2009 Барак Обама преструктурира Съвета за национална сигурност и отново премахва специалната система за биологична защита.

Така че сега отново нямаме паник бутон. Явно всяка администрация трябва да научи същия урок.

Може да ви изглежда, че това е просто бюрократична позиция, но от нея наистина зависят много неща.

Когато в Белия Дом имаше човек, който да отговаря за биологичната защита, всяка година той караше всяко едно министерство да разиграе симулация за пандемия от грип.

При това на министерствата биваха оценявани. От 2009 година обаче подобно планиране не е било извършвано.

През 2012 законопроект в Конгреса можеше да възстанови тази позиция в Съвета за национална сигурност.

Също така щеше да бъде създаден и Национален план за биологична защита. Той обаче не беше приет.

Така че все още не разполагаме със специална система за биологична защита. В последните дни често виждаме Доктор Том Фридън.

Той е директорът на Центъра за контрол на заразните болести. Центърът за контрол на заразните болести обаче не се занимава с логистична дейност и не осигурява медицински грижи.

Работата на Фридън е единствено да знае за вируса. Така че за последните 5 години никой в Белия дом не се е занимавал с проблемите на биологичната защита.

Не е имало планиране, доклади и оценки. И ако изглежда, че незнам как да се справим с една евентуална епидемия от ебола, е защото отново се опитваме да изработим план в движение.

 

fallback
Още от Свят
fallback