fallback

Среща Азия-Европа в Милано

На 17 октомври в рамките на форума е предвидена и среща между Путин и Порошенко

16.10.2014 | 08:25 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

На 16 октомври в Милано започва срещата на високо ниво „Азия-Европа”. На събитието ще пристигнат лидери на над 50 страни, като сред тях са председателите на ЕК и Европейския съвет, както и генералният секретар на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия Сурин Питсуван. Основната тема ще бъде отговорното партньорство за устойчиво развитие и сигурност, както и човешките права, борбата с бедността, хранителната сигурност и решенията на глобалните и регионалните проблеми. На 17 октомври в рамките на форума е предвидена и среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко.

На фона на предстоящата среща Владимир Путин обяви, че е обезпокоен от увеличените прояви на неонацизъм в балтийските страни и Украйна.  В интервю за сръбския вестник Политика той заяви, че опитите на Запада да окаже натиск върху Русия във връзка със ситуацията в Украйна не помагат за разрешаването на кризата в страната, а напротив - затрудняват диалога.

В същото време последва и отговор от страна на Киев. Украинският премиер Арсений Яценюк се обяви за въвеждане на визов режим за Русия като допълнително средство за контрол. Той допълни, че за момента Украйна прилага достатъчно мерки за контрол на официалните контролно-пропускателни пунктове по руско-украинската граница.

 

fallback
Още от Свят
fallback