Как Китай влияе на пазара на суровини

Коментар на Джеръми Голдуин, директор за Азия на Sucden Financial за телевизия Bloomberg от Лондон

15.10.2014 | 14:09 Редактор: Георги Стоянов
Как Китай влияе на пазара на суровини

Нека да започнем с петрола тогава. Казваха ни от доста време, че ситуацията е свързана със свръх предлагането. Добивът на петрол в САЩ е на нива, които не сме виждали от много години, а саудитците не искат да изгубят пазарен дял, така че продължават да произвеждат, както досега. И изведнъж всички започват да се притесняват за глобалното търсене. Чуваме нови мрачни прогнози в това отношение. Така че каква е причината за тези цени.

Джеръми Голдуин: Мисля, че проблемът е двоен. Някои суровини са жертва, както на свръх предлагане, така и на по-ниско търсене. Петролът определено е една от тях.

Освен това имаме и политическите игри в ОПЕК. Имаме увеличаването на добива в САЩ, което е факт от няколко години.

И имаме това хронично свръх производство и слабо търсене в глобален мащаб. Така че картината не е приятна.

Кажете ни, в каква степен историята с долара играе роля в търговията със суровини. Вие сте една от най-големите къщи за търговия със суровини в света. Клиентите питат ли ви за това, защото финансовият министър в САЩ говори за силния долар и Фед говорят за силния долар? Как се отразява това на вашия бизнес?

Джеръми Голдуин: Първо наистина е в сила обратната корелация - силен долар – традиционно слаби цени на суровините, но също така това се отразява като цяло и на ликвидността.

Ролята на евтините пари и програмите за вливане на ликвидност определено подкрепиха цените на суровините през последните няколко години.

Така че и двата елемента са фактори. Но мисля, че ролята на парите и това, къде тези пари отиват като инвестиции, също е фактор.

Видяхме, как част от тези пари бяха изтеглени от суровините през последните няколко години заради по-добрата възвращаемост.

Китай е голямата новина днес. Инфлация на изхода на предприятията, а потребителската инфлация е под очакваната. Китай и суровините. Винаги е имало тази връзка, нали така. Слаби данни от Китай и цената на суровините пада. Поевтиняват и валутите на страните износителки на суровини. Кажете ни нещо повече. Били сте в Китай, знаете, какво се случва в Китай. Каква е реалността на терен, когато става въпрос за суровините?

Джеръми Голдуин: Вътрешното търсене не беше особено силно. Не толкова силно, колкото беше през последните  няколко години.

Знаем това от доста време. Но положението не е катастрофално. Търсене има, има и потребление.

Мисля, че ще станем свидетели на поредна реакция днес, този път на данните за потребителските цени.

Някои хора ще си кажат, ето виждате ли, сега властите имат възможност отново да стимулират икономиката.

И това, разбира се, ще изстреля суровините леко нагоре, докато не видим реакция в другата посока.

Голямата картина. Суровините, от които Китай се нуждае, които трябва да внася – мед, суров петрол, въглища, желязна руда.

Те ще продължат да се нуждаят от тези суровини още дълго, дълго време. Те внасят 40% или повече от суровините в световен мащаб.

Така че тази история остава. И тези пазари няма да колабират до нулата.

Ако говорим за по-слабия растеж в Китай, говорим за растеж, който отслабва до нива, които вече обсъдихме – 7,3%, 7,5% през тази година или говорим за още по-слаб растеж от този, който вече е калкулиран от пазарите?

Джеръми Голдуин: Мисля, че това е страхотен въпрос, защото истинският въпрос е, до каква степен тази слабост е калкулирана от пазарите.

Мисля че при много от суровините тази слабост вече е калкулирана от пазарите. Петролът може би е изключение,  вероятно предстои още някаква корекция надолу.

Цени под 80 долара за барел - това е напълно възможно. Почти сме на тези нива сега. Но отново, когато цената падне под 80 долара за барел, тя ще засегне по различни начини производството, което пък ще доведе до известно ограничаване на добива и това отново ще балансира картината на търсене и предлагане.

Джеръми, една от големите теми в Китай, за които говорим, са реформите на режима, справянето с корупцията. Имахме големи въпросителни за пазара на суровините – мед, алуминий. Данните там не бяха представени коректно. И компании набираха средства на база на не коректни данни. Това единичен случай ли е в Чиндао или е нещо, което е по-систематично? Имате ли наблюдение? Били сте там, виждали сте тези складови наличности. Дайте ни представа, до каква степен тези данни се разминават с действителността?

Джеръми Голдуин:Трябва да поставим случая в Чиндао в перспектива. Ако погледнете цялостната картина на търговията със суровини, Шанхай доминира тази търговия и там тя е доста по-добре саморегулирана, отколкото търговията в Чиндао, но Чиндао все пак е 7-мото по големина пристанище в света и там има сериозни количества суровини. Така че сумите, които са намесени са доста големи.

Мисля, че случаят е малко по-различен от останалите случаи на корупция и подкупи, които засягат на държавните предприятия и каквито видяхме в предишните репортажи за луксозни стоки и така нататък.

Така че отново, тук има история, която оказва влияние на търсенето и доверието в сектора.