САЩ и Русия обединяват сили в борбата срещу джихадистите

Засега перспективите Русия да се присъедини към международната коалиция спрямо ИД остават илюзорни

15.10.2014 | 08:09 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ и Русия обединяват сили в борбата срещу джихадистите

Русия и САЩ се договориха за повишат сътрудничеството си в борбата срещу бойците на организацията "Ислямска държава". За тази цел службите на двете държави ще обменят повече информация. Това стана ясно след срещата на американския държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. Що се отнася до позициите на двете страни, отношение на кризата в Украйна – те остават диаметрално противоположни.

След срещата на двамата дипломати в Париж, те изразиха позиция, че въпреки споровете и различията между тях по редица въпроси във външната политика, Вашингтон и Москва ще споделят отговорността си в борбата с тероризма. Русия дори се е ангажирала да проучи възможността да обучава иракски военни, които да се изправят срещу джихадистите. Все пак засега перспективите Русия да се присъедини към международната коалиция спрямо "Ислямска държава" остават илюзорни. 

"И двамата осъзнаваме необходимостта да победим и да унищожим "Ислямска държава". Да се противопоставим на действията им и да ги спрем, да се борим с насилствения и брутален техен подход. Ще засилим сътрудничеството в областта на службите, за да се борим не само с джихадистите, но и с всички терористични предизвикателства в региона." - заяви Кери.  

"По много въпроси, ние можем да си сътрудничим по-добре, за да повишим ефективността в решаването на проблеми, които засягат много общества. Това засяга в особена степен нарастващата заплаха от тероризъм в Близкия Изток и Северна Африка. Има и въпроси, по които позициите ни не съвпадат. Те са добре известни. Днес се потвърдиха отново." - допълни Лавров.

Тези позиции касаят най-вече Украйна. Джон Кери призова Русия да направи повече, за да подпомогне примирието в Украйна. Той е категоричен, че САЩ и международната общност не биха признали какъвто и да било референдум в районите, контролирани от сепаратистите. Лавров отвърна, че единственото решение е директни преговори между всички страни, обвързани със споразумения. 

Двамата топ дипломати взеха отношение и по преговорите за иранската ядрена програма. Сергей Лавров посочи крайният срок 24 ноември като изпълним, в намирането на компромис между Техеран и т. нар. шесторка.