fallback

Лондонското летище Хийтроу проверява пътници за ебола

Консорциум, който работи върху медикамент за лечението на ебола, инициира кампания за набиране на средства

14.10.2014 | 12:55 Автор: Ирина Георгиева

Служител на ООН почина от ебола в Германия, предаде BBC, като цитира Der Spiegel. Има съмнение за първи случай на ебола и в белгийската столица Брюксел. На този фон лондонското летище Хийтроу вече изпълнява стриктни проверки на пътници и търси следи от вируса ебола. От здравното министерство предупредиха правителството за опасност от не малко случаи на заразени преди Коледа.

В това време международен консорциум, който работи по създаването на медикамент за лечението на ебола, инициира интернет-кампания за набиране на средства. Целта е с по-голямо финансиране пътят на лекарството от лабораториите до реалната му употреба да бъде съкратен.

До края на седмицата проверки ще започнат и на летище Гетуик. В следващите дни мониторингът ще обхване и ключовите гари в жп транспорта. Във Великобритания изчисляват, че на месец в страната пристигат средно по 1000 души от най-засегнатите държави в Западна Африка. Медицинското оборудване остава крайно недостатъчно.

"Ситуацията е трудна. Сиера Леонe е в тежка криза в момента и е необходимо системата, която сме изградили да функционира безупречно. Но координирането на малкото ресурси е сложна задача. Опитваме се да бъдем максимално ефективни." - заяви Виктория Паркинсън, съветник на Инициативата за управление на Африка.

Усилията на няколко международни компании за нaмиране на лечение срещу вируса продължават. Група, водена от проф. Ерика Олмън от Сан Диего прави различни изследвания около експерименталното лекарство  Zmapp. Тя започна интернет-кампания, чиято цел е да бъдат събрани 100 хил. долара от дарители. С тях ще бъде закупено допълнително оборудване, което да позволи по-бързото анализиране на кръвните проби на пациенти, успели да се излекуват от ебола.

Канадската компания New Link Genetics Cor пък съобщи, че е започнала тестове върху пациенти, за да се провери дали е безопасна, както и да се прецизира точната доза, която да подпомогне имунитета.

 

fallback
Още от Свят
fallback