Западът няма да изпраща сухопътни военни срещу джихадистите в Ирак и Сирия

Това обявиха в отделни изказвания Урсула фон дер Лайен и Филип Хамънд

14.10.2014 | 08:40 Редактор: Ирина Георгиева
Западът няма да изпраща сухопътни военни срещу джихадистите в Ирак и Сирия

Западът категорично няма да изпраща свои сухопътни военни срещу джихадистите в Ирак и Сирия. Това обявиха в отделни изказвания германският военен министър Урсула фон дер Лайен и британският външен министър Филип Хамънд. По думите на Хамунд отговорността за бойните действия на терен срещу джихадистите трябва да носи иракското правителство. Хамънд обаче изрази готовност Лондон да обучава иракски военни и да предостави техническа помощ на армията.

"Ние казахме много ясно, такава е впрочем и позицията на САЩ – Западът не разглежда възможността за военен контингент срещу джихадистите, като правилен ход в този конфликт." - категоричен е Хамънд.

"Разбира се, с нашите партньори непрекъснато търсим най-добрия начин да съдействаме на иракските сили за сигурност. Става дума за обучения, техническа подкрепа. Готови сме да им предоставим специалисти, но не и да участваме във военни действия. В Ирак това е отговорност на армията и шиитските милиции, а в Сирия – на силите на умерената опозиция и Свободната сирийска Армия." - допълни Хамънд.