fallback

В Норвегия ще снимат сериал за терориста Андерш Брайвик

33-годишният Брайвик извърши бомбен атентат в Осло и откри огън по младежи на остров Ютьоя

13.10.2014 | 16:23 Автор: Ирина Георгиева

Норвежката национална телевизия ще снима сериен филм за терориста Андерш Барайвик. Лентата ще се базира на трагичните събития от 22 юли 2011 г., когато 33-годишният Брайвик извърши бомбен атентат в Осло и откри огън по младежи на остров Ютьоя. При двете нападения загинаха общо 77 души. Филмът ще покаже съвместната работа на полицията, лекарите и журналистите по случая и реакцията на обществото след трагедията.

Над сериала вече работят известните норвежки режисьори - съпрузите Сара Юнсен и Пол Шлетауне. Според Шлетауне, който е и сценарист на лентата, филмът няма да е за Брейвик, а за реакциите в норвежкото общество на извършените от Брайвик убийства. По думите на продуцента Ивар Кьон авторите нямат за цел да пресъздадат събитията с максимална достоверност, а ще включват голяма доза художествена измислица.

Сред сценаристите е и бившият журналист от норвежкия вестник Aftenposten Киетил Естли. Миналата година той бе отличен от с медийна награда за серията си репортажи  със заглавие "11 седмици, 11 думи". Всяка седмица, докато вървеше процесът срещу Брайвик, журналистът избираше по една дума, който според него най-добре характеризираше ставащото в съдебната зала. В резултат от това се получи следният списък: истина, разрушение, лъжа, болка, единение, живот, Андерс, страх, съмнения, несправедливост, облекчение. По-късно репортажите бяха издадени в книга.

Проектът вече предизвика нееднозначни реакции в Норвегия. - Председател на Националния съюз на роднините на жертвите от 22 юли и баща на един от загиналите младежи Тронд Хенри Блатман се обяви против идеята. Според Блатман по-добре би било да се направи документален филм за това как всъщност действаха службите в критичната ситуация. По думите му някои работиха лошо, а други изобщо не работиха.

 

fallback
Още от Свят
fallback