В Норвегия ще снимат сериал за терориста Андерш Брайвик

33-годишният Брайвик извърши бомбен атентат в Осло и откри огън по младежи на остров Ютьоя

13.10.2014 | 16:23 Редактор: Ирина Георгиева
В Норвегия ще снимат сериал за терориста Андерш Брайвик

Норвежката национална телевизия ще снима сериен филм за терориста Андерш Барайвик. Лентата ще се базира на трагичните събития от 22 юли 2011 г., когато 33-годишният Брайвик извърши бомбен атентат в Осло и откри огън по младежи на остров Ютьоя. При двете нападения загинаха общо 77 души. Филмът ще покаже съвместната работа на полицията, лекарите и журналистите по случая и реакцията на обществото след трагедията.

Над сериала вече работят известните норвежки режисьори - съпрузите Сара Юнсен и Пол Шлетауне. Според Шлетауне, който е и сценарист на лентата, филмът няма да е за Брейвик, а за реакциите в норвежкото общество на извършените от Брайвик убийства. По думите на продуцента Ивар Кьон авторите нямат за цел да пресъздадат събитията с максимална достоверност, а ще включват голяма доза художествена измислица.

Сред сценаристите е и бившият журналист от норвежкия вестник Aftenposten Киетил Естли. Миналата година той бе отличен от с медийна награда за серията си репортажи  със заглавие "11 седмици, 11 думи". Всяка седмица, докато вървеше процесът срещу Брайвик, журналистът избираше по една дума, който според него най-добре характеризираше ставащото в съдебната зала. В резултат от това се получи следният списък: истина, разрушение, лъжа, болка, единение, живот, Андерс, страх, съмнения, несправедливост, облекчение. По-късно репортажите бяха издадени в книга.

Проектът вече предизвика нееднозначни реакции в Норвегия. - Председател на Националния съюз на роднините на жертвите от 22 юли и баща на един от загиналите младежи Тронд Хенри Блатман се обяви против идеята. Според Блатман по-добре би било да се направи документален филм за това как всъщност действаха службите в критичната ситуация. По думите му някои работиха лошо, а други изобщо не работиха.