fallback

Ево Моралес обяви триумф на социализма

Това се случи след преизбирането му за президент

13.10.2014 | 12:48 Автор: Ирина Георгиева

Триумф на социализма – така преизбраният боливийският президент Ево Моралес определи своя триумф. Той благодари на своите симпатизанти, че са повярвали в реформите, които са довели до по-голяма роля на държавата в икономиката. Все още официалните резултати не са обявени, но екзит-половете показват 60% подкрепа за Моралес.

Моралес получава зелена светлина да продължи своята политика на национализация. Да момента той върна държавния контрол в ключови индустрии като петрола, газа, телекомуникациите, а приходите от тях бяха инвестирани в социални програми, нови училища и пътища.

"На лице е силно усещане, не само в Боливия, а в цяла латинска Америка и Карибите. Усещане за свобода на хората. Докога мирно ще се подчиняваме на империята, наречена САЩ?  На капиталистическата система? Нашият триумф принадлежи на анти-колонизаторите и анти-империалистите." - заяви президентът на Боливия.

Площад Plaza Murillo в столицата Ла Пас подобаващо отпразнува победата на своя лидер.

"Президентът Ево Моралес прави всичко както трябва. А предстоящият му мандат ще бъде дори по-добър! Подкрепата за него е огромна. Поздравления за всички в Боливия! Много съм щастлив!" - коментира Хайме Абела, симпатизант на Ево Моралес.

"За нас това е исторически триумф! Боловийските граждани отидоха до урните, за да гарантират, че прогресът и промяната ще продължат. Опозицията така и не предложи алтернативи. Те само критикуваха правителството, но 2/3 от страната стоят зад нашия брат Ево Моралес." - допълни симпатизантът на Моралес, Фелипа.

Партията на Моралес – Движение към социализъм затвърди позициите си в долната и горната камара на Конгреса, което допълнително ще улесни правенето на политики от страна на президента. В последните години Моралес осигури икономическия растеж на страната от 5% годишно.

 

fallback
Още от Свят
fallback