New York Times: Атаката с дрон срещу Кремъл е тайно дело на Украйна

Все още не е ясно дали Зеленски или неговите висши служители са били наясно с операцията

25.05.2023 | 08:29 Редактор: Вяра Димова
New York Times: Атаката с дрон срещу Кремъл е тайно дело на Украйна

Американски служители заявиха, че атаката с дрон срещу Кремъл по-рано този месец вероятно е била организирана от някое от специалните военни или разузнавателни звена на Украйна, последната от поредица тайни действия срещу руски цели, които изнервиха администрацията на Байдън, пише The New York Times.

Американските разузнавателни агенции не знаят коя част е извършила атаката и не беше ясно дали президентът на Украйна Володимир Зеленски или неговите висши служители са били наясно с операцията, въпреки че някои служители смятат, че Зеленски не е бил.

Агенциите достигнаха до предварителната си оценка отчасти чрез прихванати комуникации, в които руски официални лица обвиняват Украйна и други комуникации, в които украински официални лица казват, че вярват, че тяхната страна е отговорна за атаката, при която два дрона бяха изстреляни на 3 май към Кремъл, причинявайки малко щета.

Американски служители казват, че тяхното ниво на увереност, че украинското правителство директно е разрешило атаката с дрон на Кремъл, е "ниско", но това е така, защото разузнавателните агенции все още не разполагат с конкретни доказателства, идентифициращи кои държавни служители, украински части или оперативни служители са били замесени, предаде "Фокус".

Американските шпионски агенции виждат очертаваща се картина на "свободна конфедерация от украински части", способни да провеждат ограничени операции във и извън Русия, като използват собствения си персонал или партньори, работещи под тяхно ръководство. 

Снимка: БГНЕС