fallback

Подозрения и за трети случай на ебола в САЩ

Мъж от Бостън, завърнал се наскоро от Либерия се намира в болница със симптоми на смъртоносното заболяване

13.10.2014 | 08:38 Автор: Ирина Георгиева

Страх от разпространение на ебола в САЩ. Мъж от Бостън, завърнал се наскоро от Либерия се намира в болница със симптоми на смъртоносното заболяване. Новината идва след като на 12 октомври беше съобщено за втори случай на ебола в страната. Здравните власти в САЩ бързо посочиха причината него – грешка при лечението на първия инфектиран Томас Дънкан, който почина преди няколко дни.

Пациентът в Бостън се е оплакал от боли в главата и мускулите.  Веднага е поставен в условия на изолация. Здравните служители в Масачузетс са реагирали светкавично, показвайки високата степен на тревога в САЩ.

"Ние изпълняваме планът за реакция, който беше създаден преди два месеца. Смятаме, че той работи добре и предпазва от ебола както пациентите ни, така и лекарските екипи." - заявид-р Кенет Сандс, директор в болницата Beth Israel в Бостън.

Непрекъснато растат сигналите за потенциални инфекции от ебола от цялата страна, но засега остават само фалшива тревога. Властите се страхуват от създаването на паника.

В това време състоянието на заразената медицинска сестра в Далас остава стабилно. Американските здравни служби изследват общо 48 души, които са имали контакт със нея. Според тях причина за заразяването е грешка в изпълнението на протокола от страна на лекарите. 

Междувременно испанските здравни власти съобщиха, че заразената жена в Испания също е в стабилно състояние. По думите им причината за инфекцията е по-скоро инцидент и рискът от разпространение ан болестта на Стария континент е много нисък.

Европейките страни, също както САЩ взимат специални мерки за готовност за реакция при случай нa ебола. По данни на СЗО до момента най-малко 416 здравни работници са били заразени от вирус, докато са се грижили за  свои пациенти. Половината от заразените медици са загинали.

 

fallback
Още от Свят
fallback