Циклонът Хадхад взе жертви по югоизточното крайбрежие на Индия

Япония също беше принудена да евакуира 150 хиляди жители в Окинава и остров Кюшу заради мощен тайфун

12.10.2014 | 12:53 Редактор:
Циклонът Хадхад взе жертви по югоизточното крайбрежие на Индия
Циклонът Хадхад взе жертви по югоизточното крайбрежие на Индия

Най-малко трима души са загинали в резултат на циклона „Хадхад”, който връхлетя югоизточното крайбрежие на Индия. Властите масово евакуират жителите, за да се избегнат случаите на жертви. Япония също се бори с мощна природна стихия – тайфун, който остави хиляди домакинства без ток и рани десетки.

В крайбрежните селища силният вятър е изкоренил дървета, нарушени са транспортните услуги, прекъснато е електрозахранването. Според местните жители, хората са изправени пред огромно предизвикателство. Те споделям разтревожено, че нямат храна, а мнозина прибягват към употребата на електрогенератори.

Хиляди хора, живеещи в паянтови постройки в рибарските селища в източния щат Андхра Прадеш, са сред първите преместени в бетонни подслони.

 „Изправени сме пред много проблеми от миналата нощ. Не получаваме хранителни продукти. Има паднали дървета. Не може да се излиза, нямаме нищо за ядене. Работата на пристанищата също е нарушена, повечето котви не вдигнаха котва”, казва местен жител.  Метеоролозите определят циклона Хадхад като изключително тежък. Те прогнозират поривите на вятъра да достигнат до 212 километра в час, което ще отнесе циклона в категория 4 на бурите, които са в състояние да доведат до катастрофални щети.

Синоптиците коментират, че в Бенгалския залив циклоните са обичайно явление по това време на годината. Те често водят до смъртни случаи и големи щети на реколтата и имуществото.

Природна стихия бушува и в Япония. Мощният тайфун Фонфон в Япония. Най-малко 150 000 души са били евакуирани в японската префектура Окинава и остров Кюшу.

Близо 50 000 домове са останали без електричество. Съобщава се за 35 ранени. Днес тайфунът ще продължи на север пред японския архипелаг.