Жертвите на битката за контрола над Кобане надхвърлиха 550

Кюрдските сили в Кобанe ще бъдат разбити, ако Турция не отвори границите си за доставка на оръжия

12.10.2014 | 10:58 Редактор: Георги Стоянов
Жертвите на битката за контрола над Кобане надхвърлиха 550

Ситуацията в пограничния сирийски град Кобане остава опасна, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл. Междувременно кюрдските сили в Кобане призовават ръководената от Съединените щати коалиция да засили ударите по позиции на групировката Ислямска държава.

Oт сирийския Център за наблюдение на правата на човека пък съобщиха, че жертвите на битката за контрол над кюрдския град Кобане в Сирия надхвърлиха 550 души.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че въздушните удари на международната коалиция са постигнали известен напредък в борбата срещу бунтовниците от групировката Ислямска държава, но те продължават да владеят площи в града.

Още по темата

Властите в град Кобане пък коментират, че има крайна нужда от оръжия, тъй като наличието на бойци без оръжия, не може да разреши настоящата напрегната ситуация. Мониторингова група за сирийската гражданска война заяви, че кюрдските сили в Кобани ще бъдат разбити, ако Турция не отвори границите си за доставка на оръжия.

Вашингтон се опитва да постигне договорка с югоизточната ни съседка да се включи в борбата срещу ислямитите, но засега Анкара остава встрани. В интервю за Франс 24 турският външен министър Мевлут Чавушоглу заяви, че Турция твърдо няма да дава оръжие на кюрдите, за да се противопоставят по-силно на организацията Ислямска държава.

Турските танкове в близост са в готовност, но засега остават пасивни. В момента джихадистите владеят над 40% от град Кобане. От ООН изразяват опасение, че животът на хиляди мирни граждани е застрашен.

Борбата между кюрдските сили и бунтовниците от Ислямска държава е довело да смъртта на повече от 500 души. Според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, броят на загиналите екстремисти са 298. Над 200 000 сирийци, предимно кюрди са напуснали домовете си.