Путин е наредил изтеглянето на 17 600 военнослужещи от украинската граница

Изтеглянето на войските идва буквално дни преди планираната за следващата седмица среща с украинския президент

12.10.2014 | 10:29 Редактор: Георги Стоянов
Путин е наредил изтеглянето на 17 600 военнослужещи от украинската граница

Руският президент Владимир Путин е наредил на хиляди руски войници, които са участвали в учения в Ростовска област, да се завърнат на местата си на постоянна дислокация. Изтеглянето на войските идва буквално дни преди планираната за следващата седмица среща между руския държавен глава Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че става дума за изтеглянето на 17 600 военнослужещи. Заповедта е дадена след срещата на Путин със Съвета за сигурност на Русия. Държавният глава е разговарял с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който е представил резултатите от летните учения в Южния военен окръг, където са се намирали войниците.

По думите на говорителя на Путин решението за изтеглянето е породено от факта, че срокът за обучение на военнослужещите е приключил. По-рано руският президент направи подобни изявления за изтеглянето на руски войски от украинската граница. Въпреки това НАТО и Съединените щати заявиха, че не виждат доказателства за осъществяването на подобна дейност.

Анализатори коментират, че разполагането на руски войски по границата с Украйна се разглежда като мощен инструмент, имащ за цел да заплашва правителството в Киев. На този фон по време на работно посещение в Харков, украинският президент Петро Порошенко е издал заповед за изпращането на спецотряди от украинската армия в Харковска област.

Следващата седмица украинският държавен глава ще се срещна с руския си колега в рамките на провеждащата се в Милано среща на форума Азия-Европа. Двамата ще обсъдят въоръжения конфликт в бившата съветска република. Порошенко посочи, че не очаква преговорите да са лесни.

Очаква се да бъде обсъден и газовият спор между двете страни. Москва спря доставките на синьо гориво през юни заради неуредени дългове на Киев към Газпром. Експерти коментират, че ако спорът не бъде разрешен, Украйна може да бъде изправена пред недостиг на газ през зимния сезон.