fallback

Над 20 хиляди кюрди протестират в Дюселдорф

Те издигнаха транспаранти „Спрете касапницата в Кобане“ и призоваха международната общност да не остава безучастна

11.10.2014 | 17:38 Автор: Георги Стоянов

Повече от 20 хил. кюрди излязоха на масов протест в германския град Дюселдорф срещу организацията Ислямска държава. Те издигнаха транспаранти „Спрете касапницата в Кобане“ и призоваха международната общност да не стои настрани, а да се намеси в полза на кюрдите.

Демонстрацията започна рано сутринта, като непрекъснато от всички точни на Германия пристигаха автобуси и автомобили. Много участници пристигнаха и със железопътния транспорт. Маршът им приключи пред сградата на правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

„Ние искаме подкрепа от международната общност! да ни подкрепят срещу терора на джихадистите. До момента през цялото време се бием сами. Ние сме тези, които търпят бомабардировките на ислямска държава- ние, жените ни и децата ни. Помогнете ни, покажете че не сме сами!”, казва Сами Дениз, демонстрант.

Протестиращите кюрди искат от федералното правителство да упражни натиск върху Турция и тя да помогне на кюрдите в Кобане. 

„Те не могат да направят нищо с оръжията, с които разполагат. Ще се стигне до кръвопролития. И то пред очите на целия свят. Ние искаме истински оръжия. Това е живо клане по моите разбирания. Не просто убиване. Да загинеш в боя е нещо различно. Но да обезглавяваш цивилни граждани е съвсем различно. Не е хуманно. Целият свят трябва да с срамува, гледайки пасивно по телевизията какво се случва. Със затворени очи и запушени уши – така гледа светът”, коментира Хотун Оз от протестиращите.

Демонстрацията в Дюселдорф премина мирно без големи инциденти. Стотици полицаи охраняваха събитието. Те се намесиха на няколко пъти, за да изземат знамена и лозунки на забранената в Германия Кюрдска работническа партия.

В предишните дни демонстрации на кюрдите в германските градове Хамбург и Целе завършиха със сблъсъци с предполагаеми симпатизанти на Ислямска държава.

 

fallback
Още от Свят
fallback