Новото дясноцентристко правителство в Белгия положи клетва пред краля

То е оглавено от френско говорящия либерал Шарл Мишел, на 38 години, който ще е най-младият премиер на Белгия от 1841

11.10.2014 | 15:08 Редактор:
Новото дясноцентристко правителство в Белгия положи клетва пред краля
Новото дясноцентристко правителство в Белгия положи клетва пред краля

Над четири месеца след парламентарните избори в страната новото дясноцентристко правителство на Белгия положи клетва пред Крал Филип, съобщава BBC.

То е оглавено от френско говорящия либерал Шарл Мишел, на 38 години, който ще е най-младият премиер на Белгия от 1841.

Правителството е първото, което включва министри от сепаратистката партия Нов фламандски алианс.

Мишел обещава да свие правителствените разходи и да балансира бюджета на страната.

Белгия е известна с тежките политически битки и проблемите при съставянето на кабинет. За съставянето на предишното, водено от социалистите правителство, бяха необходими 541 дни на преговори.

В страната има дълбоко лингвистично разделение. Партиите на фламандско говорящите белгийци се представиха добре на изборите, но избраха да заложат на 4-партийна управляваща коалиция и да изберат френско говорящ премиер.

Освен обещанието за намаляване на данъците, новото правителство планира да увеличи пенсионната възраст от 65 години на 66 през 2025 и 67 през 2030.

Въпреки убедителната победа на националистите от Новия фламандски алианс, партията позволи франкофон да оглави правителството за втори пореден път.

Четирипартийната правителствена коалиция ще подкрепи ориентираната към бизнеса политика, за която лидерът на партията Барт де Вевер отдавна настояваше въпреки съпротивата на социалистите.

Три фламандски партии и франкофонското Реформаторско движение на Мишел приключиха едва вчера преговорите за разпределението на министерските постове, като портфейлът на външните работи остана за ветерана от Реформаторското движение Дидие Рейндерс.

След слизането на социалистите от сцената правителството ще се стреми към мерки за икономии, за да спести около 8 милиарда евро, за да достигне балансиран бюджет до 2018 година.