Зеленски разстрои президента на Бразилия, не се яви на уговорената среща

САЩ и Европа трябва да започнат да говорят за постигане на споразумение в Украйна, каза Лула да Силва

22.05.2023 | 08:38 Редактор: Тодор Петров
Зеленски разстрои президента на Бразилия, не се яви на уговорената среща

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че Володимир Зеленски не се е явил на срещата им в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима. Според него Киев няма интерес да преговаря с Русия.

"В тази зала беше предвидена двустранна среща с Украйна. Чакахме и получихме информация, че се забавят. Междувременно приех президента на Виетнам. Когато президентът на Виетнам си тръгна, Украйна не се появи. Определено имаше друга среща... Не бях разочарован, бях разстроен, защото бих искал да се срещна с него. Зеленски е възрастен човек и знае какво прави", заяви Лула да Силва.

Освен това, речта на президента на Украйна на разширената среща на Г-7 не е променила позицията на бразилския лидер относно ситуацията в източноевропейската държава. 

"Аз слушах внимателно речта на Зеленски на срещата, той внимателно изслуша моята реч на срещата. И моята позиция остана същата", подчерта Лула да Силва, като отбеляза, че не смята за правилно да обсъжда ситуацията в Украйна във формат Г-7, предаде "Фокус".

По-рано президентът на Бразилия заяви, че САЩ и Европа трябва да започнат да говорят за постигане на споразумение в Украйна, а не да насърчават конфликта.

Снимка: БГНЕС