fallback

СЗО: Следващата жертва на ебола може да се окаже Кот д'Ивоар

Световната здравна организация предупреждава 13 страни от западния бряг на Африка да се подготвят за епидемия

11.10.2014 | 10:59 Автор: Георги Стоянов

Кот д'Ивоар, Гвинея- Бисау, Мали и Сенегал са водещите 5 страни в списък от 13 държави, които Световната здравна организация предупреждава да се подготвят за евентуална епидемия от ебола, съобщава Bloomberg.

СЗО приключи тридневна среща в Република Конго, целта на която е разработването на стратегия в помощ на африканските страни, застрашени от епидемията.

Вирусът се е разпространил в 5 от 7-те провинции в Гвинея и Либерия, граничещи с Кот д'Ивоар, в сравнение със само една преди 5 седмици, предупреждава СЗО.

Другите страни с повишен риск от разпространение на болестта са Бенин, Камерун, Централно африканската република, Демократична република Конго, Гамбия, Гана, Мавритания, Нигерия и Того, посочва Крис  Бейли, говорител на СЗО.

Сенегал, който е регистрирал един единствен случай на ебола през август, може да бъде обявен за свободен от вируса през следващите дни. Нигерия също може да бъде обявена за свободна от вируса по-късно този месец, след като медицинските власти в страната успяха да се справят с епидемия, включваща 20 случая, от които 8 фатални.

Междувременно, след като първият случай на ебола извън региона на Западна Африка беше регистриран в САЩ, а няколко дни по-късно стана ясно, че медицинска сестра се е заразила с вируса, докато е участвала в лечението на испански свещеник в клиника в Мадрид, предполагаеми случаи на болестта се изследват в Австралия, Бразилия, Чехия и Македония.

Случаят с починалия в Скопие британски турист ще бъде изяснен, след като се получат резултатите от клиничните тестове от лаборатория във Франкфурт, съобщава македонският Утрински Весник. Това вероятно ще стане в понеделник или вторник.

 

fallback
Още от Свят
fallback