"Политико": Българската мафиотска държава достига точка на пречупване

"Нетфликс", пръсни се от яд" - така авторът Кристиан Оливър подсилва експресивния тон

18.05.2023 | 18:47 Редактор: Юлиан Христов

Българската мафиотска държава достига точка на пречупване. С това заглавие излезе международното издание "Политико" за трусовете в съдебната и законодателната власт у нас. Авторът разказва за конфликта между главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов

"Доскоро смяната на Гешев изглеждаше почти невъзможна, но сега нещо се е пречупило и е предизвикало гражданска война в мрачното сърце на българската държава", пише "Политико".  

Като елементи в най-новата политическа криза в България изданието споменава една бомба край пътя, един израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стила на филма "Кръстникът", с намеци за развитието на ситуацията след оповестения в началото на месеца опит за покушение срещу Гешев .  

"Нетфликс", пръсни се от яд" - така авторът Кристиан Оливър подсилва експресивния тон. Според него разразилата се война може и да е искрица надежда за онези, които се надяват да изчистят Авгиевите обори от корупцията. "Политико" разказва за пресконференцията на Гешев, с която той е отвърнал на политическия удар.  

"Главният прокурор намекна, че управляващата класа се опитва да убие него и семейството му, както и че е готов да разкаже за корупция по високите етажи на властта", посочва изданието.  

То се позовава на фигури от опозицията, сред които Асен Василев и Атанас Атанасов, които са цитирани да казват, че става дума за политически театър в момент, в който нещата се обръщат срещу Гешев. Според изданието партията на Бойко Борисов е изиграла ключова роля за избирането на Гешев за главен прокурор през 2019 година.

"Когато миналата година бившият премиер беше арестуван, магистратът му се притече на помощ, след което прокурорите определиха случая като политически мотивиран, но сега ситуацията изглежда е променена", се посочва в статията. 

Възможно е накрая да се осигури необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще има думата в политически план, предупреждава в статията си Кристиан Оливър. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.