fallback

Епидемията от ебола прилича на тази от СПИН преди десетилетия, според експерт

Заплахата от разпространение на вируса на нови континенти се увеличава

10.10.2014 | 10:53 Автор: Мариета Иванова

Епидемията от ебола много прилича на тази от СПИН от преди десетилетия, коментира  високопоставен здравен експерт от САЩ. Междувременно заплаха от разпространение на коварния вирус се разраства.

Преди ден – на 9 октомври, се появиха опасения, че причина за смъртта на британец в Македония е именно вируса ебола.

Властите в съседна Македония съобщават, че проби за установяване на причините за смъртта на загиналия британец са изпратени в Германия и до 48 часа ще стане ясно дали наистина е бил заразен с коварния вирус.

ИТАР- ТАСС съобщава за първи предполагаем случай на ебола в Чехия. 56-годишен чех, върнал се с полет от Либерия, е бил настанен вчера в инфекциозното отделение на болница в столицата Прага. Подробности за състоянието му към момента няма.

Впоследствие стана здравните служби в Чехия съобщиха, че съмненията им са, че завърналият се от Либерия мъж е заразен с малария.

Изследванията са показали, че чешкият гражданин, хоспитализиран вчера в Прага със симптоми на ебола, не е заразен с вируса, съобщи днес здравният министър Сватоплук Немечек, цитиран от Reuters.

 "Лабораторните тестове не потвърдиха ебола", заяви той по чешкото радио, потвърждавайки съобщения в медиите. По думите му има подозрение за малария, но са необходими допълнителни изследвания. "Важното е, че не е ебола", подчерта той, цитиран от Dnes.bg.

Пациент със симптоми на заразяване с ебола е хоспитализиран в Бразилия.

Мерките за превенция от разпространението на заразата от ебола се увеличават.

Вашингтон засилва подкрепата си за засегнатите от вируса африкански държави като изпраща медицински екипи, консумативи и военна мисия, която да се бори с разпространението на заразата.

На летищата в САЩ и редица европейски държави има строг контрол за проверка на пътниците, пристигащи от Западна Африка.

На нюйоркското летище „Ла Гуардия” около 200 служители, отговарящи за почистването на пътническите самолети, организираха протест. Те смятат, че те не са защитени от възможно заразяване с ебола. На тях не са им били раздадени специални ръкавици и защитни маски. Великобритания предприема нови мерки за подпомагане борбата с вируса ебола. Обединеното кралство ще достави на Сиера Леоне защитни костюми, предпазващи от вируса ебола. Облеклото покрива цялото тяло – от главата до пръстите на краката и ще бъде унищожавано след употреба. За по-голяма сигурност костюмът е снабден със специален визьор вместо защитни очила.

В Сърбия пък 700 души са поставени под наблюдение.

 

fallback
Още от Свят
fallback