Великобритания предприема нови мерки в помощ на борбата с ебола

СЗО обяви, че не вижда доказателства за овладяване на болестта в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея

10.10.2014 | 08:39 Редактор: Мариета Иванова
Великобритания предприема нови мерки в помощ на борбата с ебола

Великобритания предприема нови мерки за подпомагане борбата с вируса ебола. Обединеното кралство ще достави на Сиера Леоне защитни костюми, предпазващи от опасния вирус. Това е част от усилията на Лондон за спиране разпространението на смъртоносната болест.

Костюмите са произведени от компанията Арко, базираната в северното английско градче градче Хъл. Облеклото покрива цялото тяло – от главата до пръстите на краката, и ще бъде унищожавано след употреба. За по-голяма сигурност костюмът е снабден със специален визьор, вместо защитни очила.

„Предвид опасността правителството поиска да бъде намерено решение“, коментира изпълнителеният директор на Арко  Томас Мартин. - „Ето го и него. Това е защитен костюм с четвърта степен на защита. Той изглежда като хартиена дреха, но всъщност е предпазно облекло от много висока категория. Всеки шев в този костюм е покрит с предпазна лента, така че да се осигури максимална защита за хората“.

Изпълнителният директор на компанията производител заяви, че правителството е удвоило поръчката от 50 на 100 хиляди костюма.

Появата на защитните костюми идва след като САЩ и редица европейски държави засилиха мерките по летищата си.
До момента жертви на коварния вирус вече са на 3400 души, а за близо 8000 се смята, че са случаите на заразени. Световната здравна организация обяви, че не вижда доказателства за овладяване на болестта в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

До момента САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Куба и редица международни организации подпомагат със средства, консумативи и персонал засегнатите от вируса страни в Западна Африка.