fallback

На срещите на НАТО в Турция не е обсъждана зона, забранена за полети в Сирия

09.10.2014 | 17:56

Създаването на зона, забранена за полети или зона за сигурност в Сирия, предложение, което Турция внесе пред водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава, не е било обсъждано от НАТО, съобщи Йенс Солтенберг.

Новоназначеният ген.-секретар на алианса Йенс Солтенберг се срещна с външния министър Мевлут Чавушоглу в Анкара на 9 октомври 2014.

"Убеден съм, че няма прост и директен начин да решим проблемите, които откриваме", каза на съвместната пресконференция с Чавушоглу Йенс Солтенберг.

"Това не е било поставяно за обсъждане пред НАТО", обясни генералният секретар на алианса, имайки предвид предложението за зона, забранена за полети, съобщава Ройтерс.

На срещата Анкара е поискала от НАТО да постави въпроса за зоната за сигурност и зона, забранена за полети в Сирия в дневния си ред, съобщава Хюриет, цитирайки дипломатически източници.

Турция смята също да внесе предложението в Брюксел чрез постоянния си представител в НАТО, съобщава вестникът.

/Снимка: НАТО/ Ген. серетар на НАТО Йенс Солтенберг се срещна с началника на Ген. щаб на Турция ген. Неждет Йозел.

Ето какво още каза Йенс Солтенберг на пресконференцията на 9 октомври в Анкара:

 

"Турция е ключов съюзник. Турция е силен съюзник.

Идвам, за да се консултирам с вас и да видя усилията ви и да чуя тревогите ви в този труден момент.

Да покажа солидарността на алианса в момент, когато сме изправени пред предизвикателства за сигурността както на юг, така и на изток от нашия съюз.

И да обсъдя изпълнението на решенията от срещата в Уелс.

...

Ислямска държава представлява сериозна заплаха за иракския и сирийския народ, за целия регион и страните от НАТО. Затова е важно цялата международна общност да застане единна в това дългосрочно усилие.

Приветствам решителните действия на САЩ и много от съюзниците и партньорите на НАТО. Приветствам и неотдавнашното решение на турския парламент да позволи още по активна роля на страната в кризата.

НАТО обмисля ролята си. Разполагането на нашите ракети Patriot засилва турската въздушна защита. Помага за защита на турската територия и нейните граждани срещу ракетни атаки.

НАТО е готов да подкрепи всички съюзници в защита на тяхната сигурност.

...

Ще продължим да разчитаме на Турция в Афганистан. Следващата година ще бъдете една от основните страни, които ще участват в мисията ни да обучава, съветва и помага на афганистанските части. Ние работим заедно, за да можем да стартираме мисията на 1 януари, както бе планирано.

На срещата в Уелс взехме сериозни решения и сега ги изпълняваме".

fallback
Още от Свят
fallback