fallback

Прегледи за ебола на летища в САЩ

Коментар на Сам Фазели от Bloomberg Intelligence

09.10.2014 | 15:29 Автор: Георги Стоянов

Усилията за ограничаване на разпространението й придобиват все по-голямо международно значение. Сега пътниците, които пристигат на международното летище JFK в Ню Йорк от Западна Африка ще бъдат преглеждани за инфекцията. За ефективността на това, ще поговорим след минута. Тези мерки щ бъдат приложени и на 4 други летища следващата седмица. Междувременно медицинска сестра в Австралия също е изследвана за вируса. С нас е Сам Фазели от Bloomberg Intelligence. Сам нека да поговорим за прегледите на летищата. При цялата сериозност на ситуацията, като се има предвид периода, в който хората са асимптоматични но заразни, колко ефективно е това?

Още по темата

Сам Фазели: Вижте, това е най-доброто, което тези хора могат да направят за момента. Това е един от механизмите, които може да използвате, за да се опитате да ограничите експозицията на други страни към болестта.

За съжаление, както казахте, болестта не е толкова лесно да бъде засечена. Тя има инкубационен период от 2 до 21 дена, така че ще има хора, които могат да бъдат пропуснати.

Аз подозирам, че това ще спре някои случаи, но се опасявам, че ще станем свидетели на случаи не само в Австралия и Испания, но и в други страни.

Докато гледате тези кадри, смятате ли, че това се прави, за да могат хората да се почувстват малко по-спокойни, че правителството прави нещо. Може да не е толкова ефективно, но поне правим нещо. Така ли се случват обикновено нещата?

Сам Фазели: Трябва да го направите, не може да си позволите да не го направите. Така че не бих казал, че това се прави просто, за да се успокоят хората.

Мисля, че това е необходима мярка, която трябва да се предприеме, за да се ограничи разпространението.

Както казвахме през последните няколко седмици, става въпрос за ограничаване на заразата.

За това са и ваксините. Правим всичко възможно да внимаваме за хора, които потенциално биха могли да са заразени. За това става въпрос. Така беше и със SARS, ако си спомняте.

Да, хората имаха наистина висока температура и асимптоматичният период беше малко по-кратък. Какво знаем за тази сестра в Австралия?

Сам Фазели: Не много, ако трябва да бъда честен. Дори не съм сигурен, че е потвърдено, че е заразена.

Според това, което прочетох в новините, тя е била в контакт със заразени в Африка и те следят състоянието й. Не съм видял през последните часове да са потвърдили инфекцията й.

Само от любопитство, не знам дали знаеш отговора, колко отнема, след като ти вземат кръв, да потвърдят дали имаш ебола?

Сам Фазели: Обичайният кръвен тест отнеме 24 часа.

 

fallback
Още от Свят
fallback