fallback

Ето как ЦРУ мотивира руснаците да издадат тайните на страната

Достъп до тъмната мрежа щял да гарантира тяхната защита

16.05.2023 | 07:45 Автор: Петя Кръстева

Централното разузнавателно управление на САЩ увеличи усилията си да убеди руснаците да разкрият тайните на страната си, предаде АФП. То публикува емоционален видеоклип в Telegram, насочен към хората, разочаровани от управлението на президента Владимир Путин.

Краткият видеоклип изобразява руски бюрократ, жена и дете - очевидно с проблеми, които се питат дали това е животът, за който са мечтали.

В него се внушава, че хората могат да предприемат действия за подобряване на ситуацията - да предоставят информация на американската разузнавателна агенция - и все пак да бъдат патриотични руснаци.

Видеоклипът и придружаващият го текст дават инструкции как да го направят, като използват браузъра Tor за достъп до тъмната мрежа и инструментите за криптиране, които според ЦРУ ще гарантират тяхната защита.

"ЦРУ иска да знае истината за Русия и ние търсим надеждни хора, които могат да ни я кажат. Вашата информация може да е по-ценна, отколкото си мислите", пише агенцията.

ЦРУ заяви, че се надява да се свърже с хора от разузнаването, дипломацията, науката и технологиите, както и от други области. Интересува се и от всякакъв вид информация, включително политическа и икономическа.

Служител на ЦРУ заяви пред АФП, че макар и преди да са отправяли покана към други социални медии, сега са се съсредоточили върху криптираната Telegram, защото тя е основното средство за руснаците за споделяне и получаване на информация и новини, за всичко - от политиката до войната в Украйна.

ЦРУ се надява, че предоставянето на прост, но ясен начин за изтичане на информация чрез тъмната мрежа, ще убеди предпазливите руснаци да предприемат следващата стъпка.

"Нашата цел е да осигурим възможно най-сигурни пътища, по които те да се свържат с нас", заяви служителят, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че Съединените щати не се стремят да провокират бунт или смяна на режима, а просто се надяват, че някои руснаци могат да видят в това начин да помогнат на страната си да продължи напред.

Длъжностното лице заяви, че подобни кампании в други социални медии, голяма част от които сега са блокирани в Русия, са дали резултат.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback