fallback

Турция намали прогнозата си за ръст през 2014 и 2015

09.10.2014 | 09:19

Турция намали прогнозата за ръст и повиши инфлационните очаквания за 2014 и 2015 съобщи на 8 октомври 2014 вицепремиерът Али Бабаджан, посочвайки неблагоприятните условия в глобалната икономика, съобщава Ройтерс.

Турското правителство предупреди, че напрежението в Ирак и Сирия, както и Украйна, съчетано със забавеният ръст в Европа може да се отрази на икономиката на страната, оказвайки натиск на централната банка на намали лихвите и подкрепи растежа.

Мерките срещу инфлацията продължават да са фундаментален приоритет на турския икономически план през 2015 до 2017, каза Бабаджан, наред с насърчаването на растежа и намаляването на дефицита по текуща сметка.

Бабаджан съобщи на пресконференция, че годишната инфлация през 2014 се очаква да достигне 9,4%, доста над прогнозата на централната банка от 5,3%, падайки до 6,3% през 2015 – над прогнозата в предишната тригодишна икономическа програма.

На 7 октомври президентът Ердоган каза, че сирийският кюрдски град Кобани е на път да падне в резултат на триседмичния щурм на джихадистите. Перспективата градът да попадне под контрола на Ислямска държава увеличи натиска над Турция да се подкрепи международната коалиция срещу джихадистите.

Бабаджат каза, че слабото възстановяване в Европа, най-големият търговски партньор на Европа е натежало най-много при прогнозата.

„ЕЦБ предприема стъпки в подкрепа на икономическото възстановяване… Това развитие на ситуацията в най-големият ни търговски партньор се усеща от турската икономика“, каза Бабаджан.

Прогнозата за икономически ръст за следващите две години също бе намалена. Турската икономика се очакваше да расте с 3,5% през 2015, каза Бабаджан, и с 4% през 2015.

Според него намаляването на дефицита по текуща сметка в Турция е втори приоритет в икономическата програма и добави, че правителството иска да намали дефицита до 5,2% от БВП до 2017 от очакваните 5,2% тази година.

fallback
Още от Свят
fallback