Генералният секретар на НАТО ще разговаря с президента на Турция

Алиансът е обезпокоен от насилието в Сирия и жестокостта на групировката Ислямска държава

09.10.2014 | 08:45 Редактор: Мариета Иванова
Генералният секретар на НАТО ще разговаря с президента на Турция

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган на 9 октомври 2014. По-рано през седмицата Столтенберг заяви, че ако е необходимо, НАТО ще предприеме действия, за да защити Турция от атаки на групировката „Ислямска държава“. Той не изключва възможността да бъдат изпратени сухопътни сили в Турция, ако възникне заплаха за сигурността на страната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи като главна задача опазването на териториалната цялост на Турция. Алиансът е обезпокоен от насилието в Сирия и е шокиран от жестокостта на групировката Ислямска държава.
Столтенберг заяви, че това е една много сериозна ситуация. Опасенията са, че насилието може да се разпространи и в други региони на Ирак.

От НАТО са готови да подкрепят правителството в Ирак по въпроса за засилването на военните и силите за сигурност, за да може страната да се защитава от атаки на Ислямска държава. Терористичните отряди на халифата продължават офанзивата си срещу сирийския град Кобане, разположен на турската граница. Демонстративно развяваните от джихадистите черни знамена се виждат от турска територия.

Досега обаче, Турция не предприема нищо, въпреки дадения от турския парламент мандат за намеса в Ирак и Сирия.
Според Дойче Веле, Реджеп Тайип Ердоган може по всяко време да изпрати армейски части в Сирия срещу бойците на Ислямска държава. Много експерти смятат, че борбата срещу "Ислямска държава" не може да бъде спечелена без намесата на сухопътни войски.